Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt Meer informatie

aankoop

Documentatie

Documentatie

De volgende documentatie is nodig voor een transactie in onroerend goed: 


 • Paspoort of een Portugees ID-document = Bilhete de Identidade.
  Uw advocaat heeft een kopie van uw paspoort nodig als u onroerend goed in Portugal koopt. Heeft u een Portuguese ID? Dan is een kopie van uw ID kaart voldoende. Vanuit wetgeving is dit verplicht voor elke persoon of onderneming die betrokken is bij de aankoop.

 

 • Fiscaal nummer = Número de Contribuinte (NIF).
  Iedereen die onroerend goed in Portugal aankoopt heeft een fiscaal nummer nodig in Portugal. Deze moet aangevraagd worden bij de "Finanças" (Belastingdienst). Dit BTW nummer is tevens nodig voor openen van bankrekening of aanschaffen van een auto. Indien u voornemens bent om onroerend goed in Portugal aan te kopen, kunnen wij de aanvraag van uw fiscaal nummer voor u verzorgen. Uw advocaat kan alle details hierover uitleggen.

 

De verkoper dient de volgende documenten van de woning aan te leveren: 

 

 • Fiscale / financiële registratie = Caderneta predial.
  Dit document wordt afgegeven door de "Finanças" (Belastingdienst) en geeft de financiële registratie van het pand weer en de tarieven en belastingen die betaald dienen te worden aan de gemeenteraad.
 • Kadastraal uittrekstel = Certidão de Teor.
  Dit uittreksel geeft inzicht in wie de geregistreerde eigenaar van een woning is en of het object belast is met uitstaande leningen of hypotheken, alsmede bijzonderheden van het pand zoals het bebouwde oppervlakte, perceelsgrootte en dergelijke. Dit uittrekstel is verkrijgbaar in het "Conservatória Registo Predial" (Kadaster).
 • Woonvergunning / bouwvergunning = Licença de Habitabilidade / Utilizaçäo ou Construção.
  Een bouwvergunning is vereist voor objecten gebouwd na 1951. Deze vergunning wordt uitgegeven door de "Câmara Municipal" (het gemeentehuis) en laat zien dat het pand is gebouwd volgens de goedgekeurde plannen en gebruikt mag worden voor het doel van bewoning. Een transactie in onroerend goed gebouwd na 1951 kan niet plaats vinden zonder dit document.
 • Bestek = Ficha tecnica
  Dit document wordt verstrekt door de "Construtor" (ontwikkelaar). Dit is een vrij nieuwe eis, sinds 2004, en houdt het bestek in van het object. In dit bestek wordt het volgende beschreven: leveranciers, gebruikte materialen en alle technische gegevens van het bouwproces.
 • Energiecertificaat
  Volgens de nieuwe wet moet bij elke transactie van onroerend goed een energiecertificaat aanwezig zijn.

 

Indien bovenstaande documenten akkoord bevonden zijn door uw advocaat, zult u het aankoopproces verder ingaan en te maken krijgen met de volgende twee documentent: 

 

 • Voorlopige koopovereenkomst = "CPCV - Contrato de Promessa de Compra E Venda".
 • Eigendomsoverdracht  / akte van levering = "Escritura". 

Let op: deze informatie is indicatief en wij kunnen niet verantwoordelijk gehouden worden voor eventuele fouten of verkeerde informatie. We raden u aan bij elke aankoop en verkoop van vastgoed in Portugal u goed te laten informeren over de juridische en fiscale gevolgen omdat de wetten in Portugal voortdurend veranderen.