Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt Meer informatie

nieuws

Wat zijn de verschillen tussen het kopen van een woning in Nederland en Portugal? Het kopen van een huis in Portugal is op veel momenten in het aankoopproces hetzelfde als wanneer je in Nederland een woning koopt. Echter zijn er een aantal verschillen die belangrijk zijn om vooraf te weten.

 

De juiste woning zoeken
Bij het kopen van een woning in Nederland weet je vaak als koper heel specifiek in welke stad of wijk je wilt gaan wonen. Op internet wordt ook altijd het exacte huisadres vermeld. Hierdoor kun je gelijk op Google Maps de exacte locatie bekijken, even zelf langsrijden en soms ken je de straat al. In Portugal is dat anders. Vaak zoek je in een groter gebied dan wanneer je in Nederland een woning zoekt en daarbij wordt het exacte adres bij de meeste woningen in Portugal niet getoond. Hierdoor kun je je, zonder interactie met de makelaar, vaak minder goed oriënteren of de woning bij je wensen past, want locatie is uiteraard een heel belangrijk element.

 

Meerdere makelaars
Een woning kan in Portugal bij meerdere makelaars te koop staan. Let dus goed op wanneer je een mondelinge overeenkomst sluit en de makelaar afspreekt dat hij of zij geen bezichtigingen meer gaat doen bij de woning. Indien de woning namelijk ook bij andere makelaars te koop staat, heeft de makelaar waar jij contact mee hebt niet de totale controle over het verloop van het verkoopproces en zou de verkoper dus alsnog aan een ander kunnen verkopen. Een mondeling akkoord is namelijk niet bindend.

 

Advocaat
Iedere woning in Portugal staat geregistreerd bij de gemeente, het kadaster en de belastingdienst. Bij ieder van deze registraties behoren één of meerdere documenten. Al deze documentatie samen maakt het mogelijk om te weten of hetgeen gebouwd is, ook werkelijk volledig vergund is. Aangezien je als koper in Portugal vaak de taal niet machtig bent en de kennis niet hebt van de documentatie, is het aan te raden om een advocaat in te schakelen. De advocaat kan jou als koper in Portugal juridische begeleiding geven bij de aankoop. Naast het controleren van de documentatie, kan de advocaat ook controleren of er hypotheken of beslagen op de woning rusten.

 

Volmacht
Wat ook handig is, is dat je een volmacht aan de advocaat kunt geven. In plaats van terug te vliegen naar Portugal wanneer de koopakte gereed is, kun je als toekomstige koper een volmacht aan de advocaat afgeven zodat je niet op korte termijn terug hoeft om zelf de koopakte te ondertekenen. Daarmee is het ondertekenen ook niet afhankelijk van wanneer jij over kunt komen. Wat prettig is, want de koop is pas definitief als de handtekeningen op de koopakte staan en de aanbetaling gedaan is.

 

Aanbetaling
Nadat er een mondeling akkoord is en de advocaat de documentatie onderzocht heeft, is het gebruikelijk dat de advocaat van koper de voorlopige koopakte opstelt. Deze koopakte wordt, na goedkeuring van beide partijen, ondertekend en bij ondertekening betaal je als koper een bedrag, vaak 10% van de aankoopsom, aan de verkoper. Deze aanbetaling wordt werkelijk via een cheque of een transfer overgemaakt naar de bankrekening van de verkoper. Bij het niet nakomen van de afspraken in de koopakte door jou als koper, mag verkoper de aanbetaling houden. Bij het niet nakomen van de gemaakte afspraken door verkoper, moet verkoper het dubbele van de aanbetaling aan jou als koper betalen.

 

Kosten koper
Als koper betaal je, net zoals in Nederland, de kosten bij aankoop. Echter is het zo dat in Portugal kosten koper ook van toepassing is bij nieuwbouw. Portugal kent geen “vrij op naam”.

Een ander verschil omtrent de aankoopkosten is de overdrachtsbelasting. Waar in Nederland dat een vast percentage is van de aankoopsom, wordt in Portugal de overdrachtsbelasting middels een staffel uitgerekend. Boven de koopsom van € 633.453 is wel weer een vast percentage van toepassing.

Naast overdrachtsbelasting betaal je als koper van onroerend goed in Portugal ook “Imposto do Selo”, dit is ook een belasting. In Nederland kennen wij deze heffing niet bij de aankoop van onroerend goed. In Portugal betreft dit 0,8% van de aankoop en als je de woning aankoopt middels het aangaan van een hypotheek, dan is ook 0,6% “Imposto do Selo” van toepassing over de hoogte van het hypotheek bedrag.

 

Aankoopmakelaar
In Nederland is het heel gewoon om een aankoopmakelaar in te schakelen, en het is goed om te weten dat dit ook in Portugal mogelijk is. Ga je op huizenjacht en wil je daar graag begeleiding bij krijgen, dan kun je een aankoopmakelaar inschakelen. Een eerste voordeel is uiteraard dat je dan kunt communiceren in het Nederlands waardoor er geen informatie in vertaling verloren gaat. Echter, een tweede, mooie bijkomstigheid is dat het in Portugal vaak niets extra’s kost voor jou als koper. Dit komt doordat de courtage van makelaars in Portugal over het algemeen hoger ligt dan in Nederland en hierdoor is het mogelijk dat de aankoopmakelaar en verkoopmakelaar de commissie delen. De verkoper betaalt dus bij verkoop de courtage aan de verkoopmakelaar en die kan dan de commissie delen met de aankoopmakelaar. Er zitten voor jou als koper dus geen extra kosten aan de aankoopbegeleiding als verkoopmakelaar en aankoopmakelaar op deze manier overeenkomen de commissie te delen.

 

Let op; niet alle makelaars staan open voor commissie deling en jouw aankoopmakelaar kan uiteraard ook niet gratis werken dus zorg er wel voor dat je vooraf weet wat de kosten zijn in het geval dat je een woning kiest waarbij de verkoopmakelaar de commissie niet wil delen met de aankoopmakelaar.

 

Al met al verschilt het aankoopproces in Portugal dus op een aantal punten ten opzichte van het aankoopproces in Nederland. Met de juiste voorbereiding en begeleiding hoeft dat echter niet tot verrassingen te leiden.

 

Ben je momenteel op zoek of misschien al bezig met de aankoop van een woning; heel veel succes en daarna vooral heel veel plezier in je eigen plekje onder de Portugese zon. Wie wil dat nu niet?