Deze website maakt gebruik van cookies om ervoor te zorgen dat u de beste ervaring op onze website krijgt Meer informatie

nieuws

Portugese regering kondigt positieve wijzigingen aan in vakantieverhuur wetgeving, ter  verbetering van de vastgoedsector.

 

De Portugese regering heeft belangrijke wijzigingen goedgekeurd in de regels voor verhuur van lokale accommodatie (AL), wat verlichting biedt aan huiseigenaren en een positieve impact zal hebben op de vastgoedmarkt. Deze wijzigingen, die verschillende beperkende maatregelen van de vorige regering ongedaan maken, zijn bedoeld om de mogelijkheden van vakantieverhuur voor kopers te vergroten, alsmede de verkoopbaarheid van woningen met een dergelijke vergunning te vergroten. 

 

 

Recent kondigde António Leitão Amaro, de minister van het presidentschap, aan dat de nieuwe regering zich richt op het aanpakken van de zorgen van de vastgoedsector. Na een vergadering van de Raad van Ministers in Lissabon, benadrukte Leitão Amaro dat de nieuwe wijzigingen "enkele fouten corrigeren" die zijn gemaakt onder de vorige regering. 

 

Een van de meest welkome herzieningen is de herinvoering van de overdracht van bestaande verhuurlicenties. De afschaffing van deze overdracht door de vorige regering was een regel die de flexibiliteit voor eigenaren van onroerend goed in geval van overlijden, erfenis, echtscheiding of bij verkoop heeft beperkt. Zodra de nieuwe wet is gepubliceerd, zullen AL-vergunningen straks dus weer overdraagbaar zijn van de ene eigenaar op de andere, wat geweldig is voor zowel vastgoedeigenaren als de kopers op de markt.

 

Een andere welkome herziening onder de nieuwe wet is dat AL-licenties niet langer na vijf jaar verlopen. Deze verandering zorgt voor meer stabiliteit en veiligheid bij vastgoedinvesteringen.

 

Bovendien zal de overheid een decentralisatie invoeren, waardoor gemeenten de bevoegdheid krijgen om beslissingen te nemen over het uitgeven van nieuwe verhuurlicenties aan lokale accommodaties. Deze stap maakt meer op maat gemaakte regelgeving mogelijk die de unieke behoeften van verschillende regio's weerspiegelt, wat een evenwichtige en duurzame groei van de vakantieverhuurmarkt bevordert. Aangezien er momenteel geen nieuwe AL-licenties kunnen worden aangevraagd voor bijvoorbeeld appartementen en woningen in een condominium, betekent decentralisatie van deze regel dat lokale gemeenten kunnen beslissen of ze de aanvraag van nieuwe AL-licenties weer mogelijk maken.

 

Leitão Amaro sprak het vertrouwen uit dat deze herzieningen snel zouden worden goedgekeurd en verklaarde dat de definitieve wet "binnen enkele weken" van kracht zou kunnen zijn. Deze snelle implementatie zal naar verwachting onmiddellijke verlichting bieden aan de sector, die onder druk stond door de vorige regelgeving.

 

De proactieve houding van de huidige regering, inclusief de onlangs aangekondigde correctie van de buitengewone bijdrage en de veroudering coëfficiënt voor berekeningen van gemeentelijke onroerendgoedbelasting, signaleert een gunstigere omgeving voor de vastgoedmarkt. Verwacht wordt dat deze veranderingen het vertrouwen onder investeerders zullen vergroten en dat de nieuwe maatregelen bijdragen aan de algehele gezondheid van de sector.

 

Samengevat zijn deze aangekondigde aanpassingen van de regering inzake vakantieverhuur een positieve stap in de richting van verbetering van de vastgoedmarkt in Portugal, dat een aantrekkelijk landschap biedt voor investeerders, maar vooral de nodige stabiliteit en flexibiliteit voor huiseigenaren en kopers.

 

Ontdek nu de beste beleggingen met een AL-licentie!

Duplex met uitzicht op zee op 200 meter van het strand van São Rafael, in Albufeira

T2 volledig gerenoveerd in het hart van Albufeira

T2 volledig gerenoveerd, eigentijds en uniek in Albufeira